Vragen AP over het identiteitsbewijs

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vind je o.a. informatie over het identiteitsbewijs. Vragen zoals ”Mag een organisatie een kopie van mijn ID vragen als ik een inzageverzoek doe?” worden nader voor je toegelicht.

Mag ik iets op een kopie van mijn identiteitsbewijs schrijven, wanneer een organisatie om een kopie van mijn identiteitsbewijs vraagt?
U heeft altijd het recht om een tekst door de kopie van uw identiteitsbewijs heen te schrijven. Zo beschermt u de kopie tegen identiteitsfraude.

In sommige gevallen heeft een organisatie of bedrijf een wettelijke grondslag om een volledige kopie van uw identiteitsbewijs te verwerken voor een specifiek doel. Bijvoorbeeld wanneer u als werknemer in dienst treedt bij een bedrijf; dan moet de werkgever een kopie van uw identiteitsbewijs bewaren.

Ook in die gevallen heeft u echter altijd het recht om een tekst door de kopie van uw identiteitsbewijs heen te schrijven. U kunt dan een tekst door de kopie schrijven zoals: ‘Kopie voor [naam werkgever] van [datum]’. Zo beschermt u de kopie tegen identiteitsfraude, want de volledige kopie zal niet zomaar voor een ander doel gebruikt kunnen worden.

Bekijk het antwoord op de overige vragen via deze link naar de website van de AP.

Gemeentelijke coalitieakkoorden
Raadsleden en e-awareness