Meer controle dankzij AVG

De gemeente Amersfoort heeft dankzij de AVG meer controle over de gegevens. Bij de gemeente kwam FG Kirsten Eefsting in een gespreid bed terecht, want de gemeente was al heel ver toen zij begon aan haar functie. Zij licht toe hoe de gemeente al zo ver is en wat de plannen zijn om de gemeente verder te ontwikkelen.

Gegevensverwerkingen in kaart brengen

Eefsting heeft de afgelopen maanden veel tijd geïnvesteerd in het uitvinden hoe de gemeente precies in elkaar zit en op welke manier de werkprocessen zijn ingericht. ‘Ik leer nu elke dag bij. Dat is nodig ook. Amersfoort heeft twintig afdelingen met meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werkprocessen.’ De gegevensverwerkingen zijn bij Amersfoort in kaart gebracht voor het verwerkingsregister, iets dat iedere gemeente inmiddels voor elkaar moet hebben. ‘Door die stap weten we nu precies welke data we verzamelen en al in handen hebben. Maar het is natuurlijk een dynamisch document dat continu verandert.’

Verzwakt bewustzijn

De AVG betekende voor gemeenten het startschot voor een hoop veranderingen op de werkvloer. Het werd niet altijd met gejuich ontvangen. ‘Ambtenaren reageren tot nu toe wat wisselend op de veranderingen, maar de toon is overwegend positief’, aldus Eefsting. Soms hoort ze nog wel eens iemand ‘zo kan ik toch niet werken!’ roepen, wanneer het over nieuwe regels gaat. Maar meestal zien ambtenaren zelf volgens Eefsting wel het belang in van goede gegevensbescherming en het naleven van privacyregels. ‘Dankzij de AVG hebben gemeenten veel meer hun gegevens onder controle en is er daardoor veel meer kennis over wat er precies gaande is binnen de organisatie’, legt ze uit.

De smart city-ambitie
RvIG klantendag