AVG hartjes

Marc van Opijnen, adviseur rechtsinformatica, blikt met je terug op de AVG die inmiddels alweer enige tijd van kracht is. Zowel vanuit het perspectief van de kleine organisatie en van Europa naar Amerika.

Net als in andere Europese landen zijn bedrijven en overheden in Nederland handenvol geld kwijt aan het zich conformeren aan de AVG. Bij mijn eigen – relatief kleine – organisatie heeft dat bij elkaar toch wel een halve fte gekost, een jaar lang. Kleinere organisaties worden onevenredig zwaar getroffen als ze niet het risico willen lopen stevig te worden beboet.

Ook de Europese IT-industrie heeft natuurlijk last van de AVG. Op hun thuismarkt moeten ze enorme investeringen doen om hun producten AVG-compliant te krijgen; investeringen die ze niet zo makkelijk terugverdienen en die ze voor hun niet-Europese klanten helemaal niet nodig hebben. Want bijvoorbeeld in de VS en China zijn ze niet zo van de privacy. De Chinese overheid wekt Orwell’s 1984 tot leven en de Amerikaanse commerciële spelers zijn zo groot dat ze de gebruiker volledig AVG-conform hun privacy laten inleveren: “U wilt niet dat uw gezicht op foto’s van anderen wordt herkend? Klik dan hier om uw lidmaatschap van Facebook te beëindigen.”

Privacypagina gemeente Amsterdam
Leerervaringen Afsprakenstelsels