Bijdragen aan ontwikkeling verwerkersovereenkomst gemeenten

Gemeenten kunnen sinds augustus gebruik maken van de standaard verwerkersovereenkomst die ontwikkeld is in een samenwerking tussen de IBD, diverse gemeenten en leveranciers. Je kunt door feedback te geven bijdragen aan het verbeteren van deze verwerkersovereenkomst. VNG Realisatie roept je op dit te doen!

Eerste versie

In augustus is de eerste versie van de standaard verwerkersovereenkomst voor gemeenten gepubliceerd. Het is de bedoeling dat de vaststelling van dit document de impasse doorbreekt in die gevallen waarin gemeenten met hun verwerkers niet tot een verwerkersovereenkomst zijn gekomen. Bij nieuwe verwerkingen wordt kostbare tijd en energie bespaard, omdat vooraf duidelijkheid is over de verwerkersovereenkomst.

De eerste versie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met gemeenten en leveranciers. De standaard verwerkersovereenkomst is een geheel nieuwe aanpak voor gemeenten. De overeenkomst regelt op een uniforme wijze de afspraken rondom de verwerking van persoonsgegevens en bevat slechts die zaken die niet al op een andere wijze zijn geregeld zoals bijvoorbeeld in de wet of in de hoofdovereenkomst.

Input

Na publicatie van de eerste versie hebben gemeenten, leveranciers en derde partijen input gegeven voor de verdere aanscherping. Hierop is een constructieve dialoog gestart met verschillende partijen. Op 6 september is de overeenkomst en het verdere proces besproken bij de introductiedag van het College voor Dienstverleningszaken en op 7 september sprak de Taskforce Samen Organiseren over de binnengekomen feedback. De Taskforce Samen Organiseren roept gemeenten en leveranciers op om, voor zover dit nog niet is gebeurd, feedback op te sturen en mee te helpen om de overeenkomst nog verder te verbeteren.

Video's praktijk - Regie op Gegevens
Het belang van Privacy