Gemeentelijke datalabs gezocht

VNG Realisatie is in het kader van een onderzoek op zoek naar gemeentelijk en universitaire datalabs binnen Nederland. Men is nieuwsgierig naar de locatie en welke experimenten er in deze labs worden uitgevoerd.

Uiteenlopende datalabs bij gemeenten en universiteiten

Het opzetten van een datalab is voor veel gemeenten een eerste stap richting datagedreven werken. Bekend is dat gemeenten verschillende invullingen en benamingen hanteren voor hun datalab. Ze verschillen bijvoorbeeld in aanpak, samenstelling, locatie en partnerschappen. Er zijn dus ook verschillende verschijningsvormen: van relatief losse werkgroepen tot vastomlijnde organisaties met een eigen organisatiestructuur en een eigen fysieke locatie. Het doel van het onderzoek is om deze datalabs te inventariseren en in te delen. Daarnaast moet het onderzoek helpen bij het leren van elkaars aanpak en ervaringen en waar mogelijk gebruikmaken van elkaars expertise en datalabs.
Behalve gemeentelijke datalabs worden ook enkele universitaire datalabs meegenomen in de verkenning. Sommige gemeenten zoeken op het gebied van data science namelijk de samenwerking met universiteiten op.

Vragenlijst Open overheidsdata
Interviews Amsterdammers over privacy