Skip to main content

De beste vriend van de FG

Je kunt als privacy officer niet zonder de security officer of medewerker binnen de organisatie, zo stelt Michelle Wijnant. Waarom je stakeholders nodig hebt lees je in dit artikel.

Waarom de privacy officer & FG stakeholders nodig hebben

Recentelijke aanwezigheid op een internationaal privacycongres bevestigde namelijk wat we allemaal als FG weleens hebben ondervonden: als eenzaam roepende in de organisatiewoestijn ga je er niet komen. Je hebt stakeholders nodig, en specifiek de security officer als je grote vriend. Waarom? Omdat de security officer vaak al een heleboel kennis heeft, waardoor jij niet zelf alles hoeft te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het vaak al beschikbare overzicht van alle applicaties die worden gebruikt (handig voor je dataflow en verwerkingsregister). Daarnaast heeft de security officer inzage in welke beveiligingsmaatregelen er zijn (handig voor je verwerkingsregister, voor je verwerkersovereenkomsten en om te heroverwegen of het wel ‘passend’ is), tevens weet deze persoon hoe autorisaties zijn ingericht (yes, een goede inrichting kan nogal wat datalekken schelen!), hij of zij bekend is met de omgang met mailboxen en mappen van (ex-)medewerkers (ideaal voor je interne privacyverklaring en -beleid) en weet wat er technisch gezien wel/niet mogelijk is (hi, praktische invulling van privacy by design).

Maar, naast de security officer heb je natuurlijk meer stakeholders nodig om je vriendengroep mee te verrijken en zorgvuldige privacyomgang binnen je organisatie verder te implementeren. Wat te denken van de juridische afdeling/medewerker? Zij sluiten veelal de contracten met klanten, leveranciers en overige derde partijen. Hier vallen natuurlijk ook de verwerkersovereenkomsten onder, en wellicht kunnen ze je helpen met het reeds beoordelen van de locatie van de gecontracteerden (is het nodig om aanvullende passende waarborgen te treffen?). Of, de afdeling compliancy, die gewend is met omvangrijke en brede trajecten om te gaan, nieuwe wegen te bewandelen en een organisatie in lijn met wet- en regelgeving te laten functioneren? Allen onderdelen van je organisatie die je kunnen helpen met een deel van je takenpakket als FG.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen