Straks ook vingerafdruk op ID-kaart verplicht

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de Verordening Biometrie op de Identiteitskaart. Dit betekent dat straks bij de aanvraag van een identiteitskaart (net als nu al bij paspoorten) twee vingerafdrukken afgestaan moeten worden. De aanvraagprocedure bij gemeenten moet nog aangepast worden.

Onlangs heeft het Europees Parlement ingestemd met de verordening biometrie op de Identiteitskaart. Hierdoor wordt het straks verplicht om niet alleen voor de aanvraag van paspoorten, maar ook van een identiteitskaart twee vingerafdrukken af te staan.

Voordat de nieuwe Identiteitskaart wordt geïmplementeerd moet de Paspoortwet worden aangepast, de chip waarin de vingerafdrukken worden opgenomen getest en de aanvraagprocedure bij gemeenten worden aangepast.

Staatssecretaris Knops start direct na publicatie van de verordening met de implementatie. Verwacht wordt dat de prijs van het Identiteitsdocument stijgt.

Handreiking gegevensuitwisseling voor scholen