Skip to main content

Waarderingspeiling Gemeentelijke inkoopvoorwaarden IT

De Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn eind 2016 vastgesteld. De ervaringen van gemeenten en leveranciers zijn met een waarderingspeiling begin dit jaar geïnventariseerd. De resultaten vind je hier!

Resultaten GIBIT-peiling: gewaardeerd instrument, met ruimte voor verbetering

Eind 2016 zijn door de VNG de Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vastgesteld. Inmiddels gebruikt ruim 85 procent van de Nederlandse gemeenten deze voorwaarden bij het verwerven van ICT-producten en -diensten. Om inzicht te krijgen in de ervaringen die gemeenten en leveranciers de afgelopen twee jaar met de GIBIT hebben opgedaan, is begin dit jaar een waarderingspeiling uitgevoerd. De resultaten van de peiling zijn nu bekend.

Belang en waardering

Gemeentelijke gebruikers zijn overtuigd van de waarde van de GIBIT: driekwart meent dat het instrument helpt ICT-producten en -diensten te verwerven die beter aansluiten bij de specifieke behoeften van gemeenten. 95% van deze groep vindt het dan ook het belangrijk dat er een gezamenlijke gemeentelijke set ICT-inkoopvoorwaarden is. Onder leveranciers is dit percentage iets lager, maar ook hier staat een meerderheid (70%) positief tegenover het idee van een standaardset voorwaarden voor ICT-inkoop. Bij de waardering zien we hetzelfde beeld: beide doelgroepen zijn positief, maar leveranciers, die de GIBIT met een 6,1 waarderen, zijn minder uitgesproken dan gemeentelijke gebruikers, die gemiddeld een 7,7 geven.

Opdrachtgevers en leveranciers

Tijdens het inkoopproces wordt vaak niet alleen over in te kopen producten of diensten onderhandeld, maar ook over de voorwaarden bij het te sluiten contract. Een krappe meerderheid van de gemeenten ervaart meer discussie met leveranciers over de contractvoorwaarden sinds de GIBIT wordt gebruikt. Leveranciers die bezwaren hebben tegen GIBIT-artikelen, geven tegelijkertijd aan dat die bezwaren zich richten op een beperkt aantal artikelen. Over de dialoog tussen opdrachtgevers en leveranciers wordt verschillend geoordeeld. Gemeenten vinden dat over de GIBIT-voorwaarden goed met leveranciers te praten is, terwijl een kwart van de leveranciers aangeeft dat een gesprek met opdrachtgevers over de inkoopvoorwaarden nauwelijks mogelijk is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?

Meer recente berichten

Microsoft 365 mag niet voor Europese Commissie, van Europese privacywaakhond
Verder lezen
Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen