FAQ over standaard verwerkersovereenkomst VNG

Heb je vragen over de VNG ledenbrief van 8 mei over de standaard gemeentelijke verwerkersovereenkomst? Hier vind je de antwoorden van de VNG/IBD.

Inleiding

Met de vaststelling van een eigen verwerkersovereenkomst (VWO) kiezen wij als gemeenten voor uniforme afspraken over het verwerken van persoonsgegevens. Deze standaard is ontwikkeld door én voor gemeenten, in overleg met landelijke leveranciers. Uit een consultatie langs gemeenten in Nederland bleek dat veel gemeenten in een impasse zaten en daarmee niet aan de AVG voldoen. De standaard VWO lost dit probleem voor alle gemeenten in een keer op. Zowel het College van Dienstverleningszaken als het bestuur van de VNG adviseren om de standaard verbindend te verklaren per 1 januari 2020. Tot aan deze datum geldt het principe van ‘pas-toe-of-leg-uit’. In de ledenbrief geven wij een toelichting op de totstandkoming, het beheer en het monitoren van de standaard VWO.

De standaard geldt voor nieuwe verwerkingen en in gevallen waarin geen overeenkomst is gesloten wanneer dat wel benodigd is.

Het verschil tussen de fase van pas-toe-of-leg-uit en de verbindende fase is vooral gelegen in de wijze waarop gemeenten omgaan met uitzonderingen. In de pas-toe-of-leg-uit fase gaat iedere gemeente op zoek naar een eigen oplossing voor een knelpunt door bijvoorbeeld aanvullende bepalingen of andere contracten. In de fase waarin de standaard verbindend is melden gemeenten een knelpunt bij de helpdesk van de VNG en pakken gemeenten knelpunten gezamenlijk op en werken ze voor uitzonderingen die voor meerdere gemeenten gelden een generieke oplossing uit in lijn met de standaard.

Algemene informatie

Vragen en antwoorden

Naar aanleiding van de ledenbrief dd. 8 mei 2019 ontving de VNG/IBD vragen van gemeenten. Deze vragen beantwoorden wij op deze pagina.

Verder lezen bij de bron
Privacy anders aanpakken: risicogestuurd en pragmatisch
Straks ook vingerafdruk op ID-kaart verplicht

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Privacy Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap