Verantwoordingsplicht en beveiligingsmaatregelen

In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat dat u persoonsgegevens goed moet beveiligen. Daarom moet u eerst goed in kaart brengen welke verwerkingen u uitvoert. Daarna bepaalt u welke technische en organisatorische maatregelen nodig zijn om die verwerkingen goed te beveiligen.

Waarmee moet u rekening houden?

Uw beveiligingsniveau moet zijn afgestemd op de risico’s die de gegevensverwerking met zich meebrengt. Bijvoorbeeld risico’s door vernietiging, verlies, wijziging of ongeoorloofde verwerking van persoonsgegevens. Of dat nu per ongeluk of doelbewust gebeurt. U moet daarbij rekening houden met de volgende punten:

• De stand van de techniek.
  • De uitvoeringskosten.
  • De aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden van de verwerking.
  • Hoe waarschijnlijk en ernstig het is voor de betrokken personen als er een beveiligingslek ontstaat.
SANS rapportage informatiebeveiligingsbewustzijn
Standaard Verwerkersovereenkomst Gemeenten vertaald naar Engels