De Ombudsman interviewde Inger Sanders van de AP om verheldering te geven met betrekking tot privacy. Zo krijg je inzicht in hoe je gegevens nou eigenlijk worden beschermd en hoe de samenwerking met de Nationale Ombudsman eruit ziet.
Wat zegt de AVG eigenlijk over het onderwerp Wifi-tracking? Deniz Kilic zocht dit voor je uit en schreef een blog over Wifi-tracking en de AVG. De AP waarschuwde in 2018 in ieder geval nog dat tracking slechts onder strikte voorwaarden is toegestaan.
Bij het werk van de politie is informatie cruciaal. Het Rathenau Instituut heeft een artikel geschreven over de digitale samenleving en de inzet van sensordata, zodat je inzicht krijgt in hoe sensordata een rol kan spelen bij o.a. politiewerk.
Voorbeelden van digitale sensoren zijn de camera en GPS op een smartphone. Sensordata kunnen de politie helpen om haar werk beter te doen, bijvoorbeeld bij ‘slimme’ opsporing en effectieve handhaving. Sensordata bieden ook burgers en bedrijven de mogelijkheid om speurwerk te doen of actie te ondernemen om de eigen leefomgeving leefbaarder en veiliger te maken.
Het veelvuldig gebruik van sensoren roept vragen op. Wie mag nu eigenlijk wie in de gaten houden? Hoe zit het met afwegingen rondom veiligheid en privacy? In dit artikel verkennen we het gebruik van sensoren om leefbaarheid en veiligheid [2] te bevorderen.
Verder lezen bij de bron
Veel CISO’s en FG’s lopen er tegenaan: het creëren van draagvlak voor veranderingen op het vlak van informatiebeveiliging en privacy. Informatiebeveiliging en privacy raken het werk van de gemeentelijke bestuurders. Het is namelijk niet alleen een technische en organisatorische vraag, maar ook een politieke en bestuurlijke. Het raakt de bedrijfsvoering van de gemeente en vraagt daarom om een bestuurlijke visie, focus én draagvlak. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, draagvlak creëren?
Iedere Nederlander heeft er één. Het unieke nummer dat als reeks van negen cijfers op jouw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs staat, ofwel jouw Burgerservicenummer (BSN). Binnen gemeenteland wordt het BSN veelvuldig gebruikt. Toch is niet voor iedereen binnen de gemeente duidelijk wanneer en op welke wijze je het BSN mag gebruiken. Daarom wil ik in deze blog ingaan op een viertal vragen die ik in de praktijk vaak voorbij hoor komen. Wat mag wel en belangrijker, wat mag niet?
We zijn inmiddels 2 weken verder nadat de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), van kracht is gegaan. Veel organisaties, waaronder gemeenten, hebben zich de afgelopen maanden met AVG-projecten bezig gehouden om ervoor te zorgen dat zij op 25 mei AVG-proof waren. De vele mails met privacystatements in je mailbox zullen je niet zijn ontgaan. Er is erg naar die streefdatum van 25 mei geleefd. Maar hoe zit het daarna? Kun je eigenlijk wel ‘AVG-proof’ zijn en is het voldoen aan de AVG wel een project, met een kop en een staart?
Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Privacy Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap